Pagina's

zaterdag 17 maart 2012

(druiven) Kransen.

Het is eigenlijk wat te laat maar het moet toch "even" gebeuren. Het snoeien van de oude druivenranken die gedragen hebben. Donderdag was ManLief vrij en heerlijk weer om de tuin in te gaan. De weerwar aan takken moest terug gesnoeid worden tot aan de legger (hoofdtak(ken)).
Op een gegeven moment ligt er een hoop takken op de grond en dan? Wegdoen? Nee, dat kan ik niet. Het nadeel van een grijze massa in de kop dat teveel overuren maakt. Vraag me niet hoe ik er bij kom/ooit aan begonnen ben maar.....
Men neemt ene tak waar nog "leven" inzit en dus niet doodgevroren/droog is. Je kunt hem al een beetje voor buigen/bewerken (krom kraken). Rond buigen en  de rest er om heen draaien zodat het een beetje blijft zitten. Volgende tak nemen en "vast" zetten en ook verder draaien. Ik gebruik géén ijzerdraad of metalen ring, puur en allen de takken. Soms heb je pech en springt het weer uiteen. Gewoon weer opnieuw beginnen.
Als de krans niet echt rond is kun je hem een beetje in model duwen en met steeds meer takken er omheen draaien wordt hij ronder en dikker. De ene keer gaat het lekkerder dan de andere keer. Afhankelijk van hoe de takken zijn"lang/kort, nog goed buigzaam of stug/droog/dik/dun. Als de takken dik zijn is hij meestal ook langer en maak ik de krans groter (werkt ook prettiger omdat hoe dikker hoe stugger).
Het is moeilijk uit te leggen hoe of wat te werken, het is vooral een gevoel/doen.
Na een paar dagen heb je minder afval en weer een paar kransen erbij. De meeste hebben alweer een plekje gekregen. De grootste (op de tafel liggend) moet nog een plekje krijgen.
Bij ons hangen/staan ze buiten en gaan een aantal jaar mee. Op een gegeven moment worden ze droog en broos en dan hangt het ervan af waar/ hoe ze hangen. In de wind en daardoor in beweging zullen ze meer te lijden hebben dan ergens op een beschutte plaats en kunnen ze uiteen vallen.
Na twee-drie kransen denk ik meestal zo van dat is wel weer genoeg. Maar er liggen dan nog takken..... die is best wel mooi/lang en komt er nog een krans bij en......... (Een tik??? Hoe bedoel je?????)

dinsdag 13 maart 2012

Hoe krijg ik het voor elkaar?

Ik heb er toch al een aantal van gemaakt en zover ik weet zonder problemen/fouten. Nu speldt ik vaker twee blokken (bijna) tegelijk want soms heb je waar je bent niet zoveel ruimte en dan kan je toch lekker door naaien. Zo ook bij deze "ronde", een blok in elkaar en de andere de rijtjes zover en wat schetst mijn verbazing? Bij alle twee dezelfde fout! Dan "baal"   je toch een beetje dat je zo een (lieve) strenge juf hebt gehad en je netjes met kleine steekjes naait en af en toe een terug steekje doet. Maar dit is ook geen gezicht, dus het bekende: in zijn achteruit. 
Gisteren is hier in het zuiden maar weinig zon geweest maar wel droog en lekkere temperatuur om buiten wat te doen. Door de lange warmte in de winter was er al veel uitgelopen en door de flinke kou is er een hoop dood gevroren. In de "lege"pot stonden blauwe druifjes. Door de sneeuw/koude/dooi is het loof gaan rotten en heb ik dat er af gehaald. Of de bolletjes nog wat gaan doen? De narcissen in pot hebben zo te zien ook flinke klappen gehad en diverse struiken zijn niet meer om aan te zien. Twee jaar geleden zijn deze boven de grond ook dood gevroren maar toch vanuit de wortel weer uitgelopen.
De tulpen in pot doen hun best. Het gaas kan eraf, Tabby en Ayka zullen hem nu wel met rust laten..... De narcissen in de voortuin zien er ook niet zo goed uit maar ze doen hun best. De Forsythia zit wel vol in knop. Een beetje warmte en hij zal volop bloeien (hoop ik).


Zo, dat ziet er al wat beter uit..... De blaadjes op de aarde laat ik nog liggen. Wie weet zitten er nog (nuttige) beestjes in en kunnen ze nog schuilen. De "stam" die je ziet is van de druif. Deze staat hier al zo'n 10 jaar. Hij heeft een typische bast, alsof hij uit elkaar valt.
Wie weet ga ik in het weekend in de voortuin ook het hertshooi knippen, heeft hij/zij straks lekker de ruimte om opnieuw uit te lopen...
Nu eerst binnen wat doen.... moet af en toe ook gebeuren.....